Orthodontist

Orthodontist

Orthodontist

21 oktober 2019
 Categorieën:
Tandarts, Blog


Vroeger ging je alleen naar de orthodontist als jouw tanden heel erg scheef stonden; dan kreeg je een beugel. Je zag dit ook alleen bij kinderen. Tegenwoordig hebben zowel volwassenen als kinderen een beugel en je ziet ook dat tegenwoordig veel meer kinderen een beugel hebben.

Verschillende soorten beugels

Er zijn veel verschillende soorten beugels. Als iemand bijvoorbeeld een overbeet heeft, krijgt hij of zij een blokbeugel. Dit is een beugel die uit een stuk bestaat en de onderkaak wat naar voren trekt, zodat de overbeet minder wordt. Deze beugel moet je minimaal twaalf uur per dag in. Met deze beugel kan je niet eten, dus tijdens het eten zal je deze uit moeten doen. Daarnaast is het in het begin lastig om met deze beugel te praten, maar oefening baart kunst. De meeste mensen doen deze beugel na schooltijd thuis in en houden deze de hele nacht in. Een ander veel voorkomende beugel is de plaatjesbeugel. Er worden dan plaatjes op je tanden bevestigd en deze beugel zorgt er dan voor dat de tanden in de juiste stand komen te staan. Hier kunnen ook elastiekjes aan bevestigd worden als er bijvoorbeeld wat meer aan een bepaalde tand getrokken moet worden. Deze beugel kan je niet zelf uit doen. In het begin hebben veel mensen wat last van deze beugel. Het kan wat pijnlijk zijn aan de binnenkant van de lippen. Hiervoor wordt wax gebruikt. Dit is een speciaal soort wax wat je op de beugel kunt doen, waardoor de binnenkant van de lippen niet beschadigt. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van soorten beugels. De orthodontist zal jou precies uitleggen welke beugel voor jou geschikt is.

Orthodontist ook voor volwassenen

Omdat een beugel vroeger veel minder vaak voorkwam dan nu, zijn er redelijk veel volwassenen met scheve tanden. Dit vinden zij vaak niet mooi en daarom besluiten steeds meer volwassenen om nu alsnog een beugel te gaan dragen.

Vergoeding zorgverzekering

Of de beugel vergoed wordt door de zorgverzekering is helemaal afhankelijk van jouw eigen zorgverzekering. Het zit niet in het basispakket. Bij sommige zorgverzekeringen moet je eerst een jaar klant zijn, en dat hele jaar ook al de desbetreffende aanvullende verzekering hebben voordat zij de kosten van de orthodontist vergoeden. Het is ook niet zo dat zij altijd het hele bedrag vergoeden. Vaak krijgt met een maximum bedrag per persoon vergoed. Het is dus belangrijk dat je eerst goed uitzoekt wat jij wel of niet vergoed krijgt, want de kosten voor een beugel kunnen behoorlijk oplopen. Als jij deze kosten niet vergoed krijgt, is het belangrijk dat jij dit vooraf weet.  

Succes!

Over ons
Advies en voorlichting over gebitsverzorging

Hi! Ik ben Luca en ik ben sinds kort blogger op deze site. Ik ben werkzaam bij een tandartsenpraktijk als mondhygiëniste, dus ik kan jullie alles vertellen over het verzorgen van het gebit. Op mijn werk geef ik vaak voorlichting over bijvoorbeeld aandoeningen aan het tandvlees, het ontstaan van gaatjes en hoe voedingsgewoonten hier invloed op hebben. Daarnaast adviseer ik patiënten hoe zij het beste hun mond kunnen verzorgen. Een gezond gebit is natuurlijk erg belangrijk! Het lijkt me daarom erg leuk en nuttig voor jullie, als ik deze tips ook in deze blog zou zetten. Hopelijk help ik met mijn artikelen jullie aan een stralende lach! Veel leesplezier!

Zoeken
Categorieën
Archief
Recente artikelen