Tandheelkundige instrumenten

Tandheelkundige instrumenten

Tandheelkundige instrumenten

10 september 2018
 Categorieën:
Tandarts, Blog


Tandheelkundige instrumenten

Veel mensen, jong en oud, zijn bang om naar de tandarts te gaan. Sommige zijn bang voor eventuele pijn tijdens een behandeling en anderen houden niet van het geluid van het boren. Toch is het goed om regelmatig naar de tandarts te gaan voor controle, om zo problemen met je gebit te voorkomen. Een manier om je angst weg te nemen, is door je in te lezen over wat voor tandheelkundige instrumenten de tandarts gebruikt om je gebit te controleren en om je te behandelen. Op deze manier begrijp je beter wat er allemaal gaande is in je mond op het moment dat je in de tandartsstoel zit. In dit artikel lees je over een paar veel gebruikte tandheelkundige instrumenten. Deze kun je overigens laten slijpen bij Scherp Instrument.

De tandartsboor   

Zoals gezegd, zijn veel mensen bang voor de tandartsboor. Boren hoeft echter niet altijd pijn te doen. Heb je een klein gaatje, of moet je tandplak laten verwijderen? Dan is het boren zo gebeurd en zal dit niet al te veel ongemak geven. Komt de tandartsboor echter in de buurt van een zenuw, dan kan het vervelend worden. Gelukkig zal je bij de tandarts de keuze krijgen of je je wilt laten verdoven of niet. Hoewel de prik zelf ook even pijn doet, zal je met een verdoving waarschijnlijk wat rustiger in je stoel zitten, wetende dat de rest van de behandeling geen pijn zal doen. Sommigen hebben liever geen verdoving. Een tandartsboor draait wel met 400.000 toeren per minuut en is hiermee een kleine hogesnelheidsboor. Hierdoor kan de tandarts snel boren en ben jij snel van je ongemak af.   

Extractietangen   

Een kies laten trekken is voor velen een nachtmerrie. Maar hoe gaat dit proces eigenlijk in zijn werk? Natuurlijk word je voor deze behandeling eerst verdoofd. Je zult dus weinig voelen van deze behandeling en je hoeft daarom niet overmatig bezorgd te zijn. Voor het trekken van een gebitselement (extraheren), wordt een extractietang gebruikt. Er zijn veel verschillende extractietangen. Zo is er een andere tang nodig voor een tand dan voor een kies. Vertrouw dus op je tandarts en weet dat hij het juiste tandheelkundige instrument zal kiezen, wat je zo min mogelijk ongemak geeft.   

Excavatoren   

Excavatoren zijn kleiner dan extractietangen en hebben een klein, scherp werkblad aan een gebogen uiteinde. Deze kunnen worden gebruikt om wortelresten te verwijderen na het extraheren.   

Maak je geen zorgen   

Hoewel een behandeling bij de tandarts niet altijd even fijn is, hoef je je geen zorgen te maken. De tandarts heeft voor iedere situatie de juiste instrumenten in huis en zal elke behandeling zo pijnloos mogelijk afhandelen.

Over ons
Advies en voorlichting over gebitsverzorging

Hi! Ik ben Luca en ik ben sinds kort blogger op deze site. Ik ben werkzaam bij een tandartsenpraktijk als mondhygiëniste, dus ik kan jullie alles vertellen over het verzorgen van het gebit. Op mijn werk geef ik vaak voorlichting over bijvoorbeeld aandoeningen aan het tandvlees, het ontstaan van gaatjes en hoe voedingsgewoonten hier invloed op hebben. Daarnaast adviseer ik patiënten hoe zij het beste hun mond kunnen verzorgen. Een gezond gebit is natuurlijk erg belangrijk! Het lijkt me daarom erg leuk en nuttig voor jullie, als ik deze tips ook in deze blog zou zetten. Hopelijk help ik met mijn artikelen jullie aan een stralende lach! Veel leesplezier!

Zoeken
Categorieën
Archief
Recente artikelen